Att arbeta som servitris

Att arbeta som servitris

Jag arbetar som servitris. Det var inte det jag drömde om när jag var liten, men i dag trivs jag förvånansvärt bra med arbetet trots att det inte är det mest välbetalda.

Hur ser en arbetsdag ut?

Hur en arbetsdag ser ut för mig kan variera beroende på om jag arbetar dag eller kväll. När jag arbetar dag innebär det att jag måste gå upp tidigt på morgonen. Jag tar mig till arbetet och byter om till arbetskläder. Dessa består av svarta byxor, vit skjorta och svart förkläde. Jag måste sedan börja förbereda i matsalen. Glas ska placeras ut, tallrikar och bestick ska vara i ordning. När besökarna sedan kommer ska jag placera dem vid bord och ta upp deras beställningar. Efter det ska maten ut från köket till bordet där gästerna äter. När gästerna har ätit klart plockar jag undan disken och tar ut den till köket. Det är även jag som är ansvarig för att ta emot betalningar och liknande. Under dagtid är det oftast bara jag och max en servitris till som arbetar.

Under kvällen är serveringen ofta lite annorlunda. Då kommer ofta fler gäster, och restaurangen serverar alkohol. Det kan ibland bli lite stökigare och fler servitriser arbetar. Ofta är kvällarna mer stressiga än dagarna. Det beställs drinkar, smårätter och man kan behöva besöka samma bord flera gånger under kvällen. I regel är arbetsuppgifterna desamma på dag och kväll. På kvällstid får man dock ofta också räkna dagskassan, städa och ordna restaurangen inför kommande dag. Man kan alltså räkna med att komma hem ganska sent efter ett arbetspass. Om restaurangen stänger vid midnatt är jag ofta inte hemma förrän vid 03-snåret. Kvällspassen ger lite bättre betalt, men å andra sidan är det inte helt enkelt att ställa om sig till dagrytm när man under kommande dagar ska arbeta tidigt.