frihet

Mitt frilansliv i ett nötskal

Jag har ju jobbat en hel del som frilans och behåller alltid mitt hemmakontor för perioder då jag vill ta på mig nya uppdrag. Nu vill jag blogga lite om en aspekt av frilansandet som jag tror många funderar på. Det handlar förstås om det där med att ställa ut kvitton.

Efter att ha jobbat som anställd under några års tid och helt lagt mitt egna bolag på hyllan så började det återigen rycka i entreprenörsnerven. Jag dammade av skrivbordet men tänkte: nämen inte det där strulet med fakturering igen. Inte för ett litet uppdrag!

Vaddå fakturera utan företag?

Detta lät märkligt för mig trots att jag har stött på det mesta under min karriär. Men på något vis hade jag missat att man faktiskt kan köpa denna uppgift av ett annat bolag. Jag valde lät Invoizio fakturera utan företag åt mig. Nej, alltså de har ju företag men tjänsten går ut på att jag slipper ha ett bolag bara för att kunna sälja mina tjänster från mitt hemmakontor.

Dessa tjänster, ofta kallade för egenanställningsföretag, agerar som en mellanhand mellan frilansaren och klienten. Som användare utför du ditt arbete, rapporterar sedan till tjänsten vad du ska ha betalt och de sköter resten – de fakturerar klienten i ditt namn, drar av skatter och avgifter och betalar ut din lön till dig. Det är som att ha fördelarna av att vara anställd och frilansare på samma gång!

Jag kan hålla vad jag lovar då kunden frågar om de får material för bokföring samtidigt som jag själv slipper ordna med detta. Det har fungerat väldigt bra och jag tycker att det ger mig en så fin frihet nu när jag står någonstans mittemellan att vara anställd eller egen företagare.

Fördelarna med att få hjälp med fakturorna:

  • Inget krångel med pappersarbete: Jag behöver inte längre oroa mig för bokföring, moms eller andra tidskrävande uppgifter.
  • Flexibilitet: Jag kan arbeta med vem jag vill, när jag vill, och varifrån jag vill.
  • Trygghet: Jag får sociala förmåner som pensionssparande och försäkringar genom tjänsten.
  • Professionellt: Jag kan erbjuda mina klienter professionella fakturor även utan ett registrerat företag.

Detta har verkligen varit så bra för mig och jag tycker att fler borde upptäcka möjligheten. Hur många väninnor har jag inte som drar sig för att jobba extra med egna projekt på grund av rädslan för att göra fel med bokföring. Det går ju hur bra som helst på detta vis.

Mer frihet till Gunilla…

Att använda sig av dessa tjänster har gett mig en otrolig frihet. Jag har kunnat ta på mig projekt som jag brinner för utan att behöva oroa mig för det administrativa. Det har också gett mig möjlighet att arbeta mer flexibelt något som har blivit allt viktigare för mig i denna fas av mitt liv. På sätt och vis behöver jag mer flexibilitet nu än under småbarnsåren. Jag tog den där bilden på damen som flyger på ängen för det är så jag vill kunna känna mig!

Ett tips från mig till dig

Om du, precis som jag, drömmer om att utforska världen av frilansarbete men känner dig avskräckt av allt det administrativa, kan detta vara lösningen du letar efter. Gör lite research och hitta en tjänst som passar dina behov. Det finns fler än Invozio även om jag kan intyga att detta fungerade mycket bra för mig. Kanske upptäcker du att det är början på ett helt nytt kapitel i ditt arbetsliv. Kanske är det dags att lämna det där tråkiga kontoret och göra något av det som du drömt om så länge men utan att själv ta ansvar för faktureringen. Lycka till!